Monday 22 October 2012

Pavlova



 


Pavlova

meringue;
4 biji putih telur
1/2 cup castor sugar
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh vanilla essence
1 sudu teh cuka
topping;
buah kiwi, buah strawberry, buah anggur, buah mampelam
(apa2 saja buah asalkan buah yg masam utk di kombinasikan dgn meringue yg sweet tu.....)
1 cup of whipping cream    
2 sudu makan castor sugar
method for meringue;
1) tempatkan putih telur kedalam mixer bowl yg kering dan  beat dgn kelajuan sederhana hingga menjadi soft peaks...(ala2 bubble shampoo rambut tu.. :P)

2) sambil tu masukkan gula & vanilla essence...skang dah blh off mixer...

3) gunakan spatula dan masukkan tepung jagung dan cuka, gaul hingga sebati....

4) pada masa yg sama panaskan oven lebih kurang 20minit. Jagan lupa lapik dulang dgn parchment paper dan bentukan meringue tu ikut suka korang la...tapi make sure bahagian tepi tu dinaikkan sikit dr tengah supaya cream dan buah x comot waktu dihidang nnt...  

5) bakar pada suhu 160 degrees 45minit...(bila dah masak x blh keluarkan terus dr oven...buka pintu oven sikit je....biarkan dia sejuk dlm oven...bila dh betul2 sejuk baru keluarkan...)

method for topping;
1)tempatkan whipping cream kedlm mixer bowl yg kering danbeat dgn kelajuan sederhana hingga menjadi soft peaks form dan masukan 2 sudu makan castor sugar (INGAT!!..jangan over beat, kalau over beat cream tu akan jadi air balik dan berkepala...) so, kalau dah nmpak cream tu dah menjadi perlahan kan speed dan off mixer...

2) masukkan cream dlm freezer dulu...potong la buah-buahan korang...

3)bila nk makan, keluarkan cream tu dan paip la atas meringue korang tu dan hias la dgn buah-buahan yg telah dipotong td...

 Pavlova yg perfect akan jd mcm ne la....luarnya rangup dan dalamnya sgt lembut...rasanya mcm marshmallow...meringue can be keep for 2 days...



DONNED!!!
Happy trying!..





No comments:

Post a Comment